TEXT_SIZE
Facebook Twitter Pinterest You Tube Vine Foursquare Instagram Tumblr Issuu

Mat og Vin Abruzzo

Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Virtù teramane
Virtú er den viktigste retten fra Teramokjøkkenet, en oppskrift som er lagd for tidlig vår når alle rester fra spiskammerset hos bondefamiliene skulle brukes opp etter vinterens lagring.
Calascio, produksjon av ost
Det mest vanlige husdyret i Abruzzo var, og er fremdeles, sau. Friske og modne Pecorinooster, så vel som Ricotta, representerer derfor en viktig ingredients i Abruzzos gastronomiske palett.
Arrosticini
"Arrosticini" er små grillspyd med fårekjøtt, en av de mest typiske produktene i Abruzzo – populært over hele området.
Sagra dell'aglio rosso a Sulmona
En av de mest populære variantene av denne urten blir dyrket i Valle Peligna. “Solimo”, Sulmonas røde hvitløke, er verdsatt for den høye kvaliteten på sine essensielle oljer og for sine gjennomtrengende delikate aromaer.
La mortadella di Campotosto
I Composto produseres en av de mest raffinerte og mest populære spekemattypene i Abruzzo: den fantastiske “mortadellina di Campotosto”. Håndlaget salami som består av finhakket svinekjøtt med en karakteristisk “lardello” eller finger av spekk i midten.
Produksjon av trøfler
I Abruzzo produseres det mye trøfler, da de mest dyrbare variantene er vokser naturlig i regionens skoger. Hovedproduksjonen skjer i Marsica, Teramo, øvre L´Aquila og i midtre del av Sangrodalen.
Produksjon av safran
Mellom Gran Sasso og fjellmassivene i Sirente ligger Navelli platået, som i århundrer har stått for produksjon av L´Aquila safran. Den er regnet som den beste safran i verden.
Pollutri, favabønner og feiring av St. Nicholas
I desember feires St. Nicholas, og tradisjonen tro lages mat av favabønner i store gryter på landsbytorget med jubel fra publikum, premie til gryten som koker først og lykkeønskninger og en smak til alle som er til stede.
Confetti di Sulmona
En tradisjon som går helt tilbake til det femtende århundre er det kunstneriske arbeidet med konfetti. Man lager buketter, rosetter og kurver – og med årelang erfaring og kunstneriske oppfinsomhet kombinerer man former og utallige farger til små kunstverk.

Mat og Vin

AMBRUZZO´S FJELL HAR ET BREDT TILBUD
FOR SOMMERTURISTER

Fra nord til sør er det en gullgruve av
steder og skatter som venter på å bli
utforsket og oppdaget.GALLERY

MAT OG SMAKER fra Abruzzo

På den ene siden har man oppskriftene som stammer fra sauehold og jordbruk, de som har utviklet seg fra de «fattige» i fjellene og ved foten av fjellene. Enkle men smakfulle retter av fårekjøtt, supper og buljonger, ost og urter. På den andre siden de mer raffinerte borgerlige matvanene fra Teramo, som videreutvikler de grunnleggende smakene for å oppnå mer komplekse sammensetninger som «timballo di scrippelle», "mazzarelle" og "virtù".

Så har du smakene fra kysten, som minner mindre og Abruzzo som omfattes som en fjellregion – men ikke mindre viktig siden der er 133 kilometer strandlinje som tilbyr et utvalg av sjømat lagd på enkle og smakfulle oppskrifter, kombinert med en rekke grønnsaker fra åssidene ved Adriaterhavet.

Likevel er maten i Abruzzo ikke bare tradisjoner. Der er en velkjent og innovativ hær av kokker som fra kjøkkenet tar kreative og målrettede skritt mot et mer moderne kjøkken uten å ofre sin sanne identitet, «sannheten» i sine smaker og tradisjoner. Nøkkelordet? Kvalitet: i de rå ingrediensene fra et generøst og variert område; kvalitet i miljøet og velkomsten som tilbys klienter og turister. Sist, men ikke minst, «lommevennlige» priser både på restauranter og hoteller. Det store utvalget av råvarer er hele hemmeligheten bak kjøkkenet som verdsettes over hele verden, takket være kokker som reiser ut etter å ha gjennomført den prestisjetunge skolen Villa Santa Maria. Førsteklasses kjøtt fra fjellene, først og fremst fårekjøtt, og høyt verdsatte meieriprodukter: Pecorino og geitost som «Canestrato di Castel del Monte» og «Pecorino di Farindola», begge godkjent av Slow Food Presidia. Den rotfestede slaktetradisjonen for svinekjøtt produserer to typer av «ventricina» (salami): den smørbare Teramo versjonen og Vasto versjonen som har en fastere tekstur. Åsene leverer krydder og smaker av jorden: først og fremst extra virgin olivenolje (Loreto Aprutino-Pescare området er det mest kjente), etterfulgt av grønnsaker, urter, frø og korn som er med på å utfylle kjøkkenet i Abruzzo i sin helhet, ved siden av de verdifulle arrene fra Crocus Sativus som brukes til å produsere L’Aquila’s opprinnelses beskyttede safran. Og så har du vin, med Montepulciano D´Abruzzo (lagd på regionens fremste drue og 15.000.000 flasker solgt i 2008)i front, tett fulgt av sin «hvite bror» Trebbiano og nye nisjeprodukter som Cerasuolo i front; og en gjenoppdaget og suksessfull ny oppføring – Pecorino.


Abruzzos kjøkken har et variert uttrykk takket være det varierte landskapet og lokale kulturer: du har de tradisjonelle rettene fra gjeterne i fjellene; bondekost i åsene og i dalene; det kultiverte middelklassekjøkkenet fra Teramo og oppskrifter med sjømat ved kysten. Et rikt utvalg av visdom og smaker rotfestet i regionens lappeteppe av landskap og miljø.


Det er tallrike gastroturer tilgjengelig, fra de i Parco Nazionala d´Abruzzo, Parco del Gran Sasso-Laga eller Majella nasjonalpark til de som er spredt langs åsene med gjestfrie olje- og vinprodusenter, og bedrifter som drive mer agroturisme for å teste og kjøpe ikke bare olje og vin – men også et assortement av andre gode og naturlige produkter som honning, syltetøy, syltede grønnsaker, frø og korn. Det florerer av mat- og vinarrangementer, for å nevne noen: «Cantine aperte» med over femti deltagende vinprodusenter (mai); dagen dedikert til «Virtù», Teramos nasjonalrett (1. mai); «Carciofesta», dedikert til Cupello artisjokken (april/mai); måneden dedikert til «Brodetto di pesce alla vastese» suppen (juni); «Trabocchi» kystoppskrifter i løpet av «Cala lenta» (juli), «Festa del tartufo» for å feire trøflene fra Campovalano di Campli (juli); «Calici di stelle» for viner fra Ortona (august); «Medoterranea» markedet for typiske Abruzzo produkter (juli/august); «Buon gusto – Rassegna formaggi d´Abruzzo» som presenterer oster fra Abruzzo i Gessopalena (september); feiring av lokale linser i Santo Stefano di Sessanio (september; «Frantoi aperti» når oljepresseriene åpner dørene (oktober/november).


Download Brochure

 

Velg din ferie i fjellene