TEXT_SIZE
Facebook Twitter Pinterest You Tube Vine Foursquare Instagram Tumblr Issuu

Påske i Abruzzo – åndelige ritualer av stor skjønnhet

Er du på ferie i Abruzzo, skal du finne skjønne påskearrangementer i svært mange landsbyer over hele regionen. Blant de eldste og mest fascinerende markeringene finner man langfredags prosesjoner og Madonna som løper over plassen, begge presentert i våre forrige artikler.

Alle ritualene som foregår i regionen har noe gripende ved seg, helt fra kvelden skjærtorsdag, når man etter trasisjonen besøker minst 3 «sepolcri» (gravsteder) som gjøres i stand i kirkene etter messen «In Coena Domini». Feiringene fortsetter med prosesjonene sent på kvelden langfredag, når gatene blir svakt opplyst av stearinlys og broderskapene samt sørgekledde kvinner følger figuren av den døde Jesus. Påskedagen er dagen for fargerike og gledelige arrangementer i landsbyene. I Introdacqua (AQ) arrangeres det en fest kalt «Madonna che Vele», som på dialekt betyr Madonna som flyr. Denne festen, som oppstod for første gang kansje på midten av 1800, er fokusert på et symbolsk ritual som ligner den løpende Madonnaen i Sulmona, med unntak av noen detaljer. Her «flyr» Madonnaen istedenfor å «løpe». Og når man ser det fra en viss avstand, ser det virkelig ut som om hun flyr over tilskuerne! Etter at Madonnaen er kommet sin oppstandne sønn imøte, starter en lang prosesjon sin marsj gjennom gatene. Også i det historiske sentret av Spoltore (PE) blir det forestilt en Madonna som løper. Mandagen etter påsken arrangeres det en berømt fest i Orsogna (CH): Det dreier seg om «Festa dei Talami» (kulissene på Talami), en stor parade hvor «talami» er sju symbolske vogner dekorert med figurer fra bibelen. På hver vogn står det noen skuespillere foran en malt bakgrunn og spiller episoder hentet fra det gamle og det nye testamente. Disse vognene med levende malerier er alle dratt av traktorer bortsett fra den sjuende, som tradisjonelt bæres på skuldrene til alpejegerne. 

Tirsdag 22. april i Corropoli (TE) arrangeres det en tredje forestilling om den løpende Madonnaen. I løpet av morgenen møter den tilslørte statuen av Madonnaen statuen av apostelen Johannes, og etterpå starter de å løpe gjennom gatene båret på troendes skuldre for å gi innbyggerne det glade budskap om Jesu oppstandelse. For å understreke den glade påskestemningen ringer alle klokkene i byen til fest. 

 

Her kommer en liste over noen av de største påskearrangementene i Abruzzo:

La sacra spina - Prosesjonen av den Hellige Torn - Vasto (Ch) – 11. april: Det sies at relikvien stammer fra Kristi tornekrone, og den bæres gjennom gatene i en høytidelig kveldsprosesjon for å minnes hans lidelser. 

Forestilling om Jesu lidelse – Chieti – 12. april: Det dreier seg om en rørende iscenesettelse av Jesu lidelse og hans livs siste øyeblikk. Dette foregår kl. 20 på åsen Brecciarola og trekker flere tusen tilskuere hvert år. Omtrent 300 skuespillere deltar på dramaet og rekonstruerer hendelsen med ekstrem nøyaktighet.

Jesus lidelse på korset – Atessa (Ch) – 13. april: På palmesøndag holdes en prosesjon for å minnes Jesus lidelse på korset. I alle hjørner av sentrum av Atessa kan man se scener fra Jesu liv, med kunstnerisk frihet og nye tolkninger fra år til år.

Skuespillet «Via Crucis e Passione Vivente» om Jesu lidelse – Vasto (Ch) – 13. april kl 19: Dette skuespillet finner sted i byens sentrum og består av over nitti skuespillere i historiske drakter og en dramatisk scenografi.

Prosesjonen av Incappucciati – Lanciano (Ch) – Skjærtorsdag – 17. april, kl 22: På skjærtorsdag hvert år (siden 1500-tallet) arrangerer brorskapet av San Filippo Neri den fascinerende prosesjonen av Incappucciati i Lanciano og dette er en av de mest høytidelige og rørende ritualene i løpet av påskeuken. Brødrene av San Filippo Neri går i opptog med svarte kapper og hetter over ansiktet, og rundt halsen har de medaljer med dødssymboler på. Opptoget går langsomt gjennom byen opplyst av det svake lyset fra lamper, mens orkesteret spiller hellige og dramatiske musikkstykker. I midten av prosesjonen går «mannen fra Kyrene», bærføtt og med hette på, og han bærer det tunge korset fra Golgata på skuldrene.

Prosesjon for Kristi død – Chieti (Ch) – Langfredag – 18. april: Dette er et av de eldste ritualene som holdes langfredag i Italia. En høytidelig begravelsesmarsj som er skrevet av den lokale komponisten Selecchi spilles gjennom gatene, den fremføres av kirkens kor og 150 fioliner.

Prosesjon for Kristi død – L´Aquila (Aq) – Langfredag – 18. april: Denne prosesjonen er spesiell for den moderne statuen som er laget av kjente Italienske kunstnere.

Prosesjonen for Den bedrøvede mor – Teramo – Langfredag – 18. april: Ritualet fremstiller Marias sorgfulle leting etter hennes sønn Jesus som har blitt dømt til døden. Kl. 3 om morgenen begynner noen innbyggere å spille instrumentene kalt «troccole» for å gi melding om den nært forestående prosesjonen. Kl. 4 drar den bedrøvede Maria av sted fra kirken Sant'Agostino og opptoget består hovedsakelig av svartkledde kvinner med tilslørt ansikt, som synger tradisjonelle sanger fra Teramo om Jesu lidelse. Kvinnene bærer trestatuen av Madonnaen på skuldrene i de øde gatene og blir fulgt av et fakkeltog. Prosesjonen stopper ved hver av de sju kirkene i byen og avslutter kl 7 om morgenen.  

Prosesjonen for Treenigheten – Sulmona (AQ) – Langfredag – 18. april: Denne prosesjonen er delt i flere sektorer: først drar orkesteret fremover, fulgt av en «Kvadrat» bestående av 20 brødre av Treenigheten som står omkring det vakre trekorset fra 1700-tallet kalt «Tronco» (stammen). Tamburmajorene markerer rytmen og garanterer slik at symmetrien i begravelsesmarsjen beholdes. De over 110 elementene i koret – prosesjonens hjerte – synger Miserere i forskjellige versjoner samt andre hellige sanger.

Fakkeltog - Anversa degli Abruzzi (Aq) – Langfredag – 18. april: Prosesjonen går gjennom de smale gatene i landsbyen frem til Sagittarios fascinerende juv i skinnet fra faklene.

Prosesjonen for Jesu død – Casalbordino (Ch) – Langfredag – 18. april: Prosesjonen har vært en tradisjon i svært lang tid i Casalbordino, hvor den finner sted hver langfredag kl 20. Ved skumringen går det stille opptoget gjennom sentret opplyst av fakler og alterlys. Den døde Jesus ligger på en båre dekket med et hvitt slør, og noen menn i svarte kapper med gyllen sløyfe rundt armen og tornekrone på hodet bærer statuen på skuldrene. Statuen av Den bedrøvede Maria følger etter, kledd i en svart silkedrakt. Koret synger Miserere av komponisten Selecchi samt andre stykker om Jesu lidelse, akkompagnert av fioliner, bratsjer, gitarer og trekkspill.

Det spesielle ved prosesjonen er at man kan beundre originale levende malerier som avbilder Korsvandringen langs veien.

Levende forestilling av Jesu lidelse – Barrea (Aq) – 19. april: Lørdag før Påske kl 18 arrangeres en forestilling i Barrea om de siste og mest tragiske øyeblikkene i Jesu liv, helt til korsfestelsen og døden. Over 150 skuespillere deltar på dette. Scenografi, drakter og historie er ekstremt nøyaktige og stemningen blir svært høytidelig. Forestillingen blir enda mer rørende mens himmelen blir mørkere og mørkere og en ledende stemme samt instrumenter markerer hendelsen.

Madonnaen som løper over torget – Sulmona (Aq) – Påskedag – 20. april: Denne eldgamle tradisjonen trekker folk til Piazza Garibaldi for å se Madonnaen som løper over torget etter det glade budskap om Jesu oppstandelse.

Madonna som løper – Spoltore (Pe) – Påskedag – 20. april: Hvert år arrangeres den eldgamle forestillingen om den løpende Madonnaen i det historiske sentret av Spoltore. Denne festen symboliserer livets seier over døden.

Prosesjonen for Jesu død – Lanciano (Ch) – Langfredag – 18. april: Prosesjonen er organisert av brorskapet Arciconfraternita Morte e Orazione, der en mann fra Kyrene bærer et tungt trekors gjennom byens sentrum.

Kulissene på Talami – Orsogna (Ch) – 21. april: Dette er en eldgammel malt flåte med episoder fra Bibelen som går gjennom byen mandag etter påske. Den vises også frem på kvelden 15. august. 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Siste innlegg