TEXT_SIZE
Facebook Twitter Pinterest You Tube Vine Foursquare Instagram Tumblr Issuu

Langfredags fascinerende prosesjoner

Som sagt i artikkelen om det religiøse påskearrangementet i Gessopalena, faller Påskedag 20. april i år. Alle kristne vet at Langfredag eller Venerdì Santo (hellig fredag) er navnet på fredagen før Påskedag, og på den dagen huskes Jesu lidelse og korsfestelse.

I år skal Langfredag være 18. april. I Abruzzo arrangeres det en lang rekke tradisjonelle fester, men en av de eldste og mest fascinerende blant disse er minnesmarkeringen for Jesu lidelse som holdes i Chieti.

Den høytidelige prosesjonen ble først arrangert i året 842 og er dermed en av de eldste som finnes i Italia: Opptoget går gjennom gatene i det historiske sentret svakt belyst med fakkellys. Alle deltakere i prosesjonen er svartkledde – et symbol på sorg – og Schola Cantorums kor synger den rørende «Miserere» av Saverio Selecchy hele veien lang, akkompagnert av et orkester på 150 strykere. Arrangementet er en viktig høytid for hele befolkningen og hvert år strømmer masse troende fra alle regionens kanter til prosesjonen.

Svært mange deltar også i prosesjonen av Den Døde Jesus som foregår i Sulmona om kvelden Langfredag og som har eldgamle røtter: Helt fra tidlig Middelalder har medlemmene i Arciconfraternita av SS. Trinità, det eldste lekbroderskapet i Sulmona, ledet prosesjonen gjennom byens gater kledd i skinnende purpurrøde kapper med hvitt brystduk og et rødt belte, som betegner tvang og ydmykhet. Påskemarkeringene i Sulmona fortsetter på lørdag før Påsken kl. 21 da en rørende seremoni finner sted: Jomfrustatuen, sørgekledd med en svart kappe, forlater kirken S. Maria della Tomba og forflytter seg til kirken S. Filippo, båret på skuldrene av det tause følget som går gjennom gatene i det svake lyset fra stearinlys. Dagen etter holdes seremonien kalt «Madonna che scappa in piazza» (Madonna rømmer til piazzaen), men dette blir temaet til neste artikkel!

 

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

Siste innlegg